Dator- och TV-spelsindustrin har idag sprungit ikapp både Hollywood och musikindustrin vad gäller rena pengar. Sveriges Radio har sedan april 2011 sänt sitt eget program om ämnet, kallat P3 Spel. Dels sänds programmet i vanlig radio på Sveriges Radios kanal P3, dels går det även att ladda ner i poddformat från deras webbsida. Enklast är dock om man söker på “P3 Spel” i sin podcastapp i mobilen och prenumererar på podden där, så dyker nya avsnitt automatiskt upp efter publicering.
En fördel med att lyssna på P3 Spel som podd är att all musik är bortklippt (av rättighetsskäl) och SR har tyvärr en ovana att stoppa in musik allt för ofta i sina program. Som poddlyssnare är man oftast inte intresserad av detta utan vill höra själva pratet.
Länge bestod P3 Spel av programledaren Angelica Norgren som tillsammans med en panel diskuterade spel. Oftast hade man ett tema som diskuterades i varje avsnitt och panelens kärna bestod av Victor Leijonhufvud, Susanne Möller och Tobias Norström, även om andra personer har gästat panelen till och från, till exempel filmskaparen och spelutvecklaren Josef Fares, samt några återkommande krönikörer.
Spelrecensioner var också länge ett stående inslag i P3 Spel, där panelmedlemmarna fick recensera varsitt spel och sätta ett betyg mellan ett och tio. Små reportage och intervjuer med olika personer över telefon kunde också förekomma.
2018 gjordes dock en nylansering av P3 Spel där det gamla formatet med en programledare och panel skrotades. Numera är det istället i form av minidokumentärer på 20-30 minuter per avsnitt. Dessa kan bland annat handla om hur det är att göra indiespel i Sverige idag och allt man behöver tänka på som en liten oberoende spelutvecklare. Hur man måste starta eget företag, ordna kontorslokaler, kanske genom att hyra coworking space stockholm, ha koll på budgeten och marknadsföra sitt spel när det är klart för försäljning.
Det nya formatet har sina fördelar då det gamla kändes allt för manusstyrt. Tjusningen med en podcast är ju just att formatet är så flytande, utan manus och utan fasta tider så deltagarna av podden får prata till punkt. Allt för ofta fick programledaren i P3 Spel gå in och avbryta eller påminna om att det var dags att summera, eftersom radioformatet är ganska begränsat och de måste hinna trycka in musik i alla sina program.
Detta ledde till att P3 Spel efter det ordinarie programmet även lade till några minuters extrasnack på slutet av varje avsnitt, vilket de kallade “poddexlusivt material”. Där kunde panelen få prata av sig om sådant som de inte hade hunnit med i det ordinarie programmet. P3 Spel släpps numera varje onsdag och går in på sitt nionde år 2019.