Litteraturpoddar
Det finns idag ett oerhört stort antal podcasts, poddar, inom snart sagt vilket obskyrt ämne som helst. Kvaliteten på dessa varierar ju därmed avsevärt. Det är lätt för vem som helst att börja podda om vad som helst med hjälp av sin smartphone eller dator. Därför kommer du att hitta mycket podgrus därute, men bland allt grus finns det ändå en och annan pärla. Att det kan vara glada amatörer som gör podden behöver inte betyda att den är mindre värd att lyssna på. Speciellt när det gäller litteraturpoddar kan de som kommer från de bokälskande läsarna vara bland de mest intressanta att lyssna till. Här får man ta del av hur en bok har upplevts och påverkat en läsare på djupet. De litteraturpoddar som kommer från olika stora radiostationer brukar ofta ha en lite mer distanserad och sansad diskussion om verken. Fördelen som de stora mediehusen har framför amatörpoddarna är att de ofta kan ha med sig de aktuella författarna i sin podd.
Som alltid gäller även här maximen: om du behärskar fler språk har du ett större utbud att ta del av. De flesta idag har en god nivå på sin engelska, och om du bara ägnar dig åt de svenska och engelskspråkiga poddarna har du tillräckligt att lyssna på för några livstider framöver. Fördelen med engelskan är att du kan ta del av podcasts även från andra kultursfärer eftersom det produceras en hel del på engelska över hela planeten. Det är också mycket berikande att lyssna på litteraturpoddar från andra länder eftersom man får en bredare palett av författarskap att lära känna.
Var ska man börja då? Det finns så mycket där ute på nätet och det viktigaste är inte var du börjar utan att du börjar. Jag vill ändå här slå ett slag för en litteraturpodd från vårt östra grannland Hietanen & Henrikson från YLE´s svenskspråkiga avdelning. Programmet har legat nere en tid men är nu tillbaka med nya läsupplevelser och insikter. En lite annorlunda litteraturpodcast är Bakom boken som kommer från Norstedts och Rabén & Sjögren. De är visserligen två av Sveriges stora förlag och man kan oroa sig för att de bara kommer ta upp författarskap från sin egen utgivning. Där finns författarsamtal, skrivarskola och program om hur förlagsvärlden fungerar.
En mycket stimulerande bokpodd är Overdue från USA. Det finns mer än 300 avsnitt att ta del av. I denna podd tar sig programledarna Andrew och Craig igenom alla dessa böcker man borde ha läst för länge sedan men inte har hunnit. Här blandas samtal om klassiker med diskussioner om mycket omtalade böcker från senare år. De har precis haft ett avsnitt om skräcklitteratur, med tanke på den stundande Halloweenhelgen här hyr du Halloween-kostym. Avslutningsvis vill jag puffa för podden Dear Book Nerd från BookRiot. Den här podden är till för oss riktiga bokälskare, såna som missar hållplatsen för att boken vi läser är SÅ bra. Vi som planerar boendet efter var det finns utrymme för våra bokhyllor. Det finns mycket mer därute i poddrymden att lyssna till.