Sveriges Radio är proffs på podcast

Det kan kanske låta som en självklarhet att en institution med oändligt lång erfarenhet av att göra just radioshower även borde vara en fena på podcasts. I grund och botten är det ju väldigt liknande koncept. Så är dock inte speciellt ofta fallet. De allra flesta populära podcaster i Sverige har startats av människor som inte tidigare jobbat direkt med radio som medium. Egentligen finns bara ett bra exempel på ett undantag från den regeln och det är P3 Dokumentär.

P3 Dokumentär har funnits med så länge som podformatet varit på uppgång i Sverige. Den statliga radiotjänsten SR insåg tidigt värdet i att kunna erbjuda sina lyssnare en premiumprodukt i form av en pod och samtidigt skapa sig ett helt nytt utrymme för reportage som annars kanske hade svårt att få plats i den ordinarie tablån. Resultatet blev P3 Dokumentär och på institutionens egen topplista över mest lyssnade program har P3 Dokumentär legat ohotad i toppen sedan den uppstod.

Långa allmänbildande reportage är SRs melodi

Idén med P3 dokumentär är enkel. Sveriges Radio syftar till att leverera djupgående reportage om allmänbildande händelser i Sverige. Ibland är temat brott och straff och tar upp kända brottsfall som skakat landet. Ibland är det katastrofer vi minns och ibland är det något så långt bak i tiden historiskt som sänkningen av S/S Hansa under andra världskriget. Reportagen bygger alla på ungefär samma mall. Lyssnaren fångas snabbt in för att sedan ges en gedigen bakgrund till vad programmet handlar om. Man behöver inte veta något om ämnet för att kunna hänga med utan man får allt man behöver genom podden. Sedan gås hela händelseförloppet igenom. Det är ofta ett gediget journalistiskt arbete som ligger bakom varje pod och inte sällan blandas dåtida material med helt nytt.

Podcasts om brott är de mest populära även hos P3

De överlägset mest populära dokumentärerna är de som handlar om olika brott, nya som gamla. På första plats över de mest lyssnade avsnitten ibland SR:s egna avsnitt hamnar reportaget om mordet på Elin Kranz. Det följs av ett avsnitt som handlar om de så kallade “Knarkkungarna på darknet”. Avsnittet berättar om hur två personer mer eller mindre av en slump snabbt växer fram som den nya tidens största svenska drogbaroner och hur allt sköts hemifrån en dator. Det tredje mest lyssnade avsnittet bland alla de som publicerats de senaste 10 åren ligger det om Annika Östberg på tredje plats. Annika Östberg var en av 90-talets mest omskrivna svenska brottslingar och hennes öde i amerikanskt fängelse fängslar än idag.