Att P3 och Sveriges Radio har varit med och satt standarden för svenska podcasts har inte undgått någon som intresserat sig för formatet och mediet. Deras långa ingående reportage om aktuella och historiska händelser har rönt enorm framgång på den svenska podscenen och vunnit otaliga priser. Deras gedigna arbete har satt en kvalitetsmässig standard som alla andra sedan deras första avsnitt varit tvungna att följa. Med framgången fick redaktionerna på Sveriges Radio så klart blodad tand. Ett av de mest lyckade försöken att återskapa succen som de hade med P3 Dokumentär är deras podcast om historia med det varken speciellt oväntade eller fantasifulla namnet P3 Historia.
Allmänbildande reportage om populärhistoriska ämnen
P3 Historia är en allmänbildande resa genom historien. Varje avsnitt är fristående och det är inget problem för den individuelle lyssnaren att välja fristående avsnitt efter tycke och smak utan att för den skull tappa sammanhanget.
Programmet självt beskriver sig som den optimale vännen för den som missade historielektionerna i skolan. Något torrt kan tyckas då P3s reportage har väldigt lite gemensamt med uppradande av gamla kungar och presidenter. Istället tar P3 historia lyssnaren med på ett nytt äventyr varje gång.
Svensk historia när den är som mest spännande
Det senaste avsnittet av P3 Historia handlar om Nils Dacke, i Småland än idag känd som en folkhjälte för sitt uppror mot Gustav Wasa. Aldrig tidigare eller senare stod Sverige så nära randen till ett fullskaligt inbördeskrig.
Andra väldigt populära avsnitt handlar bland annat om Sophie Scholl och Pocahontas.